Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας απονεμήθηκε στην Ελληνική πρωτοβουλία «Re–Cov–Er» που αποτύπωσε τις προσπάθειες της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Η πρωτοβουλία βραβεύτηκε στις 4 Μαΐου 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ειδική τελετή στο κτίριο Berlaymont της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, με την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «2021 EU Health Award» ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες απ΄ όλη την Ευρώπη. Στην τελετή παρευρέθησαν ως εκπρόσωποι τς κλινικής η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής κ. Ελένη Παρλαπάνη και η κλινική ψυχολόγος κ. Βασιλική Χολέβα.
Η ελληνική πρωτοβουλία διακρίθηκε ανάμεσα σε συνολικά 110 πρωτοβουλίες από 15 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και κατέλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Ψυχικής Υγείας. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η αντιπροσωπεία της Αυστρίας και το τρίτο της Ιταλίας.
Ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι για να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στις οδηγίες για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που ανέπτυξε ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2003). Η μελέτη ανάλυσης αναγκών ταυτοποίησε τις πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες κινδύνευαν από την επιδείνωση της ψυχικής υγείας: ψυχιατρικοί ασθενείς, ασθενείς με COVID-19 και οι οικογένειές τους, ομάδες υψηλής ευαλωτότητας όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι χρόνιοι ασθενείς και, τέλος, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης. Στη συνέχεια, ακολουθήθηκε μια διαδικασία αξιολόγησης των αναγκών για να επιλεγούν οι δράσεις για την παροχή της βέλτιστης φροντίδας. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο μηνών (Μάρτιος-Απρίλιος 2020) συγκεντρώθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα μέσω ομάδων εστίασης και ερευνών. Μετά τη συλλογή, ανάλυση και δημοσίευση των δεδομένων σε διεθνή περιοδικά με κριτές, η διεπιστημονική ομάδα σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα παρέμβασης προσαρμοσμένα στις ανάγκες των προαναφερθεισών ομάδων.
Οι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στην προαγωγή της ανθεκτικότητας με έμφαση στην αυτοφροντίδα, στη διατήρηση της κοινωνικής συνδεσιμότητας και σε τεχνικές διαχείρισης άγχους. Όλα τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν στις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την ψυχική υγεία μέσω δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, podcasts, videos στο YouTube και συνεντεύξεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.